Malzemeler: 2 su bardağı aşurelik buğday
1 su bardağı kuru fasülye
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kuru üzüm
1 su bardağı doğranmış kuru kayısı
1 su bardağı doğranmış kuru incir
3,5 su bardağı toz şeker
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tarçın
300 gram ceviz içi
2 adet orta boy nar
15 su bardağı su
Yapılışı: Aşurelik buğdaya bir miktar su koyup
kaynatıyoruz. Buğdaydan çıkan koyu suyu süzüyoruz ve bir miktar kaynamış su
ekleyerek tekrar kaynatıyoruz. Aynı süzme işlemini tekrarlıyoruz. Süzdüğümüz buğdayı geniş
bir tencereye alıyoruz üzerine kaynamış 15 su bardağı suyu ilave ediyoruz ve
pişirmeye başlıyoruz. Aşurenin kıvamı katılaşınca önceden haşladığımız kuru
fasülye ile nohutu buğdayın üzerine ekliyoruz ve tekrar kaynatmaya devam ediyoruz.
Yaklaşık 15 dakika sonra kuru üzüm ve kuru kayısıyı da ekliyoruz bir iki dakika
kaynatıp şekeri, tuzu ilave ediyoruz. On
dakika daha kaynattıktan sonra kuru inciri, tarçını ve karabiberi aşuremize
ekliyoruz. 5 dakika kaynattıktan sonra sıcakken kaselere boşaltıyoruz. Üzerini nar,
ceviz içi ve tarçın ile süslüyoruz. İsteğe göre aşurenin içine fıstık ve fındık
da koyabilirsiniz. Afiyet Olsun…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder